ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Herkes için sağlıklı ve adil gıda

Yayınlanma Tarihi: 10 Mayıs 2023
Herkes için sağlıklı ve adil gıda

Buğday Derneği, İstanbul tarım-gıda sisteminden sivil paydaşların katılımıyla “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü: Sivil Toplumun Yerel Yönetimlere Katılımı Atölyesi” düzenledi.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile Portekiz’den K-Evolution ortaklığında yürüttüğü “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesi kapsamında 5 Mayıs 2023 tarihinde Postane İstanbul’da düzenlenen “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü: Sivil Toplumun Yerel Yönetimlere Katılımı Atölyesi”, İstanbul’daki gıda paydaşlarını bir araya getirdi.

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu ve Proje Koordinatörü Didar Kalafat’ın agroekoloji temelli kısa gıda tedarik zincirlerinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sunma hedefiyle yürütülen proje hakkında katılımcıları bilgilendirmesi ile başlayan atölyede; yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yapma ve İstanbul tarım-gıda politika ve stratejilerine yön verme konularında neler yapılabileceği üzerine çalışıldı. Gıda sistemleri alanında gözlemlenen sorunlar ve çözüm önerileri üretim, pazarlama ve yerel yönetimler ve sivil toplum işbirliği başlıkları altında tartışıldı.

– Üretim: Tarım arazilerinin korunması ve genişletilmesi yönünde yapılabilecekler, mevcut üreticilerin korunması ve yeni üreticilerin teşvik edilmesi için yapılabilecekler ve yüksek girdi maliyetleri karşısında verilebilecek teşvikler ve destekler, zehirsiz ve agroekolojik üretimin desteklenmesi/teşvik edilmesi.

– Pazarlama: Veri eksikliği ve veriye ulaşımdaki eksikler, küçük ölçekli üreticinin lojistik sorunları ve çözüm önerileri, küçük üreticinin ürettiği temiz gıdanın alternatif pazarlamasında yerel yönetimlerin verebileceği çeşitli destekler.

– Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum İlişkileri: Sivil örgütler arası, sivil toplum-yerel yönetim arası ve sivil toplum-yerel yönetimler-üreticiler arası iletişim sorunları ve bunları gidermeye yönelik öneriler, sivil toplumun güçlenmesi için öneriler ve sivil toplumun yerel yönetimlerin işleyişini anlamakta çektikleri güçlükler.

MBB temsilcilerinin görüş ve önerileri ile birlikte katılımcılar tarafından hazırlanan raporların Haziran 2023’te belediyelerle gerçekleştirilecek toplantıda sunulması planlanıyor.

Atölyeye İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları, tüketici kooperatifleri ve bu alanda çalışan STK ve sivil inisiyatifleri temsilen 22 kişi katıldı.


Hıdırellez dileğimiz:
‘Herkes için sağlıklı ve adil gıda’


Katılımcı Kurumlar:

  • Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi (BÜKOOP)
  • Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
  • Çekirdek Türetici
  • Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL)
  • Doğal Yaşam Derneği
  • Göçebe Orman
  • İklim Araştırmaları Derneği
  • İstanbul Permakültür Kolektifi
  • İyi Ekim
  • Kadıköy Gıda Topluluğu
  • Kadıköy Kooperatifi
  • Kokopelli Şehirde
  • Marmara Belediyeler Birliği (MBB)
  • Sürdürülebilir Yaşam Derneği (SUYADER)
  • Urban Garden
  • Yaşam Dostu Gıda Dayanışma
  • Yedikule Bostancılar Derneği
  • Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi

İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek projesi:

Türkiye’den Buğday Derneği ve Marmara Belediyeler Birliği ile Portekiz’den K-Evolution ortaklığında Eylül 2022’de başlayan “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesi, ALDA (European Association for Local Democracy) ve MAD’ın (Mekanda Adalet Derneği) yürütücülüğünde, Stiftung Mercator desteğiyle sürdürülen THE:PLACE – Türkiye Avrupa El Ele: Sivil Toplum ve Yerel Yönetimler İçin Değişim Programı çerçevesinde yürütülüyor. Bir yıl sürecek proje ile agroekoloji temelli kısa gıda tedarik zincirlerinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sunulması hedefleniyor.

Proje kapsamında, İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları, tüketici kooperatifleri ve bu alanda çalışan STK ve sivil inisiyatiflerin katılımıyla, 5 Kasım 2022 tarihinde Postane İstanbul’da “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü: Sivil Toplum Deneyimi ve İşbirlikleri” toplantısı düzenlendi.

Danimarka, İsveç, Fransa ve Portekiz’den belediye yetkililerinin konuşmacı olarak yer aldığı “Avrupa’daki Belediyelerde Agroekoloji Temelli Kısa Gıda Tedarik Zincirleri” başlıklı webinar ise, 27 Nisan 2023’te, birçok farklı ülkeden kurum temsilcilerinin ve vatandaşların yoğun ilgi ve katılımı ile gerçekleşti.

Proje ekibi, İstanbul’da tarımsal üretimin yoğun olduğu ve bu yönde çalışmaların yapıldığı ilçe belediyelerini ziyaret ederek İstanbul gıda sisteminin mevcut durumunun ortaya konulması yönünde çalışmalarını sürdürüyor.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş