ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

İklim Dostu Çiftlikler için Çalışmaya Devam Ediyoruz

Yayınlanma Tarihi: 3 Ekim 2024
İklim Dostu Çiftlikler için Çalışmaya Devam Ediyoruz

İklim Dostu Çiftlikler projemizde pilot çiftliklerimize özel hazırladığımız eğitimler başladı. Agroekoloji, Biyoçeşitlilik, Finansal Okuryazarlık, Toprak Onarımı, Su Yönetimi, Sebze Yetiştiriciliği gibi pek çok konuyu kapsayan teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra uzmanların danışmanlık ziyaretleri de devam ediyor.

Haziran ayında çiftlik ziyaretleri yaparak çiftçilerin ihtiyaçlarını dinleyen, mevcut tarım uygulamalarını inceleyen ve iklim krizinin etkilerini çiftliklerde doğrudan gözlemleyen uzmanların değerlendirmelerinin ardından çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda özel eğitim programları tasarlandı. 

Eğitimlerin ilki 19 Eylül 2024’te İzmir’de, Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü’nde gerçekleştirildi. Bornova Belediyesi’nin desteği ve katılımı ile düzenlenen eğitimde, Dr. Fatih Özden ile “Ekolojik, Ekonomik ve Toplumsal Yönleriyle Agroekoloji”, Arzu Balkuv ile “Biyoçeşitlilik” ve İpek Süer Topuzoğlu ile “Tarımda Finansal Okuryazarlık” konuları ele alındı.

28-29 Eylül 2024’te Demircili Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde gerçekleştirilen eğitimde ise Murat Akhuy ile Onarıcı Tarım konusu ele alındı ve ardından çiftçilerle birlikte kompost uygulaması yapıldı. Emre Rona’dan Su Yönetimi ve Yağmur Suyu Hasadı konusunda hem teorik hem de uygulamaya dair bilgiler edinildi.

Ekim ve Kasım aylarında, Sebze Yetiştiriciliği ve Hastalık ve Zararlılarla Mücadele üzerine eğitimler düzenlenecek. Bu eğitimlerle çiftçilerimize hem iklim dostu tarım yöntemleri hakkında bilgi aktarılacak hem de pratik uygulamalarla üretim süreçleri desteklenecek.

Eğitimlerin yanı sıra, uzmanlarımız çiftliklere danışmanlık ziyaretlerinde bulunmaya devam ediyor. Bu ziyaretlerde, çiftliklerde yapılan uygulamalar incelenerek mevcut ihtiyaçlar ve karşılaşılan zorluklar tespit ediliyor.

İzmir’in Çamavlu, Göçbeyli, Emiralem, Karateke, Bıçakçı ve Demircili köylerindeki çiftliklerde hem hayvancılık hem de farklı ürün desenleri ile tarımsal üretim yapan çiftçiler sayesinde çok yönlü ve kapsamlı agroekolojik örnekler oluşturmayı hedefliyoruz. 

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak, kırsal toplulukların dirençliliğini artırmak, doğal varlıkları ve ekosistemleri korumak ve tarım ile hayvancılık sektörünün iklim krizine uyum kapasitesini artırmak amacıyla Köy-Koop İzmir ve İtalya’dan Deafal ile birlikte yürüttüğümüz “İklim Dostu Çiftlikler” projesi sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla iklim dostu bir geleceğin kapılarını aralıyor. 

İklim Dostu Çiftlikler projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında uygulanmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş