ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

İlkbahara Hazırlık

Yayınlanma Tarihi: 13 Şubat 2020
İlkbahara Hazırlık

Dökülen yaprakları çöpe göndermeyin. Onlar toprağın ve canlıların besini.

Nazım Tanrıkulu
Çizen: Tolga Demirel

Kışın, bitkiler uyku dönemine girdiklerinden çok fazla bakım istemez. Yine de, baharı güçlü bir şekilde karşılayabilmeleri için ufak tefek yardımlara ihtiyaçları var.

Bahçeleriniz veya balkonunuzdaki boş alanlar için kış gübrelemesi yapın. Gübre olarak yanmış organik hayvan gübresi kullanın. Gübreyi eledikten sonra tırmıkla dağıtın.

Çimlerinizin aralarından yabancı otların çıkması doğal bir görünüm verir, ancak sadece çim görüntüsü kalsın istiyorsanız, alana atılacak organik gübrenin yabancı ot tohumlarından arındırılmış olmasında fayda var.

Dökülen yaprakları süpürmek veya yakmaktansa toprağa karıştırabilirsiniz. Böylece hem yaprakların çürüyerek toprağa karışmasını hızlandırmış, hem de bu yapraklarla beslenen canlılara zarar vermemiş olursunuz. Ancak yapraklarda mantari rahatsızlıklar varsa bahçenizden uzaklaştırın.

Eğer don yoksa meyve, çam gibi ağaç fidanlarını dikebilirsiniz. Fidanları diktikten sonra, can suyu vermeyi ve kök boğazını donlardan korumak için saman benzeri bir örtü ile kaplamayı ihmal etmeyin.

Çizen: Tolga Demirel

Budama yapacaksanız şimdi zamanı. Budama bitkinin kendini yenileyip gençleşmesi için önemli bir unsur olduğundan özellikle kurumak üzere olan yaşlı dalları budayın.

Kış soğuklarından zarar görebilecek hassas bitkilerinizi ısı ve ışık durumu iyi olan bir ortama taşıyın.

Çizen: Neval Ergün

Uykusuzluk için kullanılan kedi otu, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ekinezya, balgam söktüren anduzotu, kırıkları iyileştiren karakafesotu gibi tıbbi bitkilerin kök hasatlarını bu dönemde yapabilirsiniz. Hasat ettikten sonra çamurlu kökleri yıkayıp parçalayarak kurumaya bırakın.

Lale, yıldız çiçeği gibi soğanlı kış çiçeklerinin soğanlarını 10-15 santimetre derinliğe; 10 santimetre ara ile dikin.

Bahçenizde baharda ekim yapmak istediğiniz bitkiler için şimdiden listelerinizi oluşturup planlama yapmaya başlayın.

Yazan: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Nazım Tanrıkulu

(Bu yazı Ekolojik Yaşam Rehberi’nin 2. sayısında yayımlanmıştır.)

Kapak çizimi: Tolga Demirel

Etiketler: , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş