İstanbul yerel gıda sistemi paydaşları buluştu
“İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesini başlatan Buğday Derneği, İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları, tüketici kooperatifleri ve bu alanda çalışan STK ve sivil inisiyatiflerin katılımıyla bir toplantı düzenledi.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Stiftung Mercator’un desteğiyle, ALDA (European Association for Local Democracy) ve MAD (Mekanda Adalet Derneği) yürütücülüğünde uygulanan THE:PLACE – Türkiye Avrupa El Ele: Sivil Toplum ve Yerel Yönetimler İçin Değişim Programı kapsamında, Portekiz’den K-Evolution ve Türkiye’den Marmara Belediyeler Birliği ortaklığı ile yürüttüğü “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesi 1 Eylül 2022 itibarıyla başladı. Bir yıl sürecek proje ile agroekoloji temelli kısa gıda tedarik zincirlerinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sunulması hedefleniyor.
Sağlıklı bir gelecek için mücadele veren Buğday Derneği, proje kapsamında 5 Kasım 2022 tarihinde Postane İstanbul’da düzenlediği “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü: Sivil Toplum Deneyimi ve İşbirlikleri” toplantısında İstanbul’daki tarım ve gıda paydaşlarını bir araya getirdi.
Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu ve Projeler Asistanı Didar Kalafat tarafından projeye dair bilgi paylaşımının yapıldığı toplantıda, agroekolojik üretim ve kısa tedarik zincirleri açısından İstanbul’un yerel tarım ve gıda sisteminin mevcut durumu değerlendirildi. İstanbul’daki yerel gıda sistemi paydaşları arasındaki işbirliğinin kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi; paydaşların farkındalıklarını ve kapasitelerini artırılması; sivil toplumun, tüketici ve üreticilerin yerel stratejilere ve politikaların geliştirilmesine katılımının artırılması; yerel yönetimlerde agroekolojik üretim ve kısa tedarik zincirleri ve bu konularda yapabilecekleri ile ilgili farkındalığın artırması amaçlarıyla tüm paydaşların katkıları ile bir yol haritası üzerine çalışılmasına karar verildi.
Toplantıya İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları, tüketici kooperatifleri ve bu alanda çalışan STK ve sivil inisiyatifleri temsilen 35 kişi katıldı.