“İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü Çalıştayı” düzenlendi
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Marmara Belediyeler Birliği işbirliğiyle 12 ve 13 Haziran 2023 tarihlerinde “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve K-Evolution ortaklığında yürüttüğü “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesi kapsamında 12 ve 13 Haziran 2023 tarihlerinde MBB Hızır Bey Çelebi Salonu’nda düzenlenen “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü Çalıştayı”, İstanbul’daki sivil toplum paydaşlarını ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirdi.
İstanbul’un yerel gıda sisteminin dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Çalıştay, Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu ile MBB Eğitim ve Projeler Müdürü Görsev Argın Uz’un açılış konuşmaları ve Buğday Derneği Proje Koordinatörü Didar Kalafat’ın proje sunumu ile başladı. Buğday Derneği Strateji Kurulu Üyesi Oya Ayman’ın “Agroekoloji ve Kısa Tedarik Zincirleri” başlıklı seminerinin ardından, “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü: Sivil Toplumun Yerel Yönetimlere Katılımı Atölyesi”nde konuya dair ortaya konulan sorun ve çözüm önerilerini içeren raporlar sunuldu. Etkinliğin birinci günü, paydaşlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yöntem ve uygulamaların ele alındığı “Sivil Toplum ve Belediyeler İstanbul Yerel Gıda Sistemini Konuşuyor” forumu ile sona erdi.
İstanbul’daki belediye temsilcilerinin katılımına açık olan ikinci günde, agroekoloji temelli kısa gıda zincirlerinin oluşturulması konusunda Avrupa’dan Malmö, Bordeaux ve Kopenhag Belediyelerinin; Türkiye’den ise Seferihisar ve Nilüfer Belediyelerinin yürüttükleri iyi uygulamaları sunuldu. Seferihisar Belediyesi adına Çalıştay’a katılan Tarım Danışmanı Tuncer Beybağ, Seferihisar’da uygulanan tarımsal projeler hakkında bilgi verdi. Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Kırsal Alan Büro Sorumlusu Turgay Sezer ise, Nilüfer’de kentsel gıda sisteminin dönüşüm faaliyetleri ve FUSİLLİ projesini anlattığı konuşmasında, herkes için eşit, ulaşılabilir ve sağlıklı gıda teması ile yapılan faaliyetlerin bütüncül bir bakış açısı ile ele alındığına dikkat çekti.
Belediye temsilcilerinin sosyal satın alma konusundaki farkındalığını artırmak amacı ile, Innovation for Development Proje Sorumlusu Hande Soğancılar tarafından, sosyal satın almaya ilişkin temel bilgi ve yöntemler ile Sosyal Satın Alma Rehberi’nin tanıtımını içeren bir bilgilendirme sunumu yaptı.
İkinci günün sonunda İstanbul belediyelerinin katılımıyla, iki oturumdan oluşan ve gıda politikaları ve uygulamaları, satın alma süreçleri, işbirlikleri ve belediye içi yapılanma başlıkları ekseninde sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir atölye çalışması gerçekleştirildi.
İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek projesi
Türkiye’den Buğday Derneği ve Marmara Belediyeler Birliği ile Portekiz’den K-Evolution ortaklığında Eylül 2022’de başlayan “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesi, ALDA (European Association for Local Democracy) ve MAD’ın (Mekanda Adalet Derneği) yürütücülüğünde, Stiftung Mercator desteğiyle sürdürülen THE:PLACE – Türkiye Avrupa El Ele: Sivil Toplum ve Yerel Yönetimler İçin Değişim Programı çerçevesinde yürütülüyor. Bir yıl sürecek proje ile agroekoloji temelli kısa gıda tedarik zincirlerinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sunulması hedefleniyor.
Proje kapsamında, İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları, tüketici kooperatifleri ve bu alanda çalışan STK ve sivil inisiyatiflerin katılımıyla, 5 Kasım 2022 tarihinde Postane İstanbul’da “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü: Sivil Toplum Deneyimi ve İşbirlikleri” toplantısı düzenlendi.
Danimarka, İsveç, Fransa ve Portekiz’den belediye yetkililerinin konuşmacı olarak yer aldığı “Avrupa’daki Belediyelerde Agroekoloji Temelli Kısa Gıda Tedarik Zincirleri” başlıklı webinar ise, 27 Nisan 2023’te, birçok farklı ülkeden kurum temsilcilerinin ve vatandaşların yoğun ilgi ve katılımı ile gerçekleşti.
İstanbul tarım-gıda sisteminden sivil paydaşların katılımıyla, 5 Mayıs 2023 tarihinde Postane İstanbul’da “İstanbul Yerel Gıda Sisteminin Dönüşümü: Sivil Toplumun Yerel Yönetimlere Katılımı Atölyesi” düzenledi.
Proje ekibi, İstanbul’da tarımsal üretimin yoğun olduğu ve bu yönde çalışmaların yapıldığı ilçe belediyelerini ziyaret ederek İstanbul gıda sisteminin mevcut durumunun ortaya konulması yönünde çalışmalarını sürdürüyor.