İtalya’da kapalı döngü çiftçilik ve gençlik eğitimi
Tularù çiftliği, İtalya’nın Lazio Bölgesi’nin kuzey kesiminde, Rieti’ye 15 km uzaklıktaki bir dağlık alanda, deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte bulunan bir çiftliktir. Bu şahane çiftlik, Miguel ve eşi Alessandra tarafından yönetiliyor ve çiftliğin herhangi bir kirliliğe sebep olmasından kaçınarak enerji üretmek anlamına gelen “çiftçiliğe kapalı döngü yaklaşımı” ile biliniyor.
Tularù, otlakları yenilemeyi amaçlayan bir “Voisin” rasyonel otlatma sistemi içerisinde atalık tahıllar, sebze, meyve ve büyükbaş hayvan yetiştirme konusunda uzmanlaşmıştır. İtalyan bir STK olan DEAFAL, çiftlikteki bu bütünsel otlatma sisteminin geliştirilmesine yardımcı olmuştur.
Tularù, 35 hektarlık ekilebilir arazi, mera, orman ve restoran için yiyecek üreten bir sebze bahçesi üzerinde faaliyet gösteriyor. Diğer çiftliklerle birlikte, yerel bir makarna fabrikası ve fırınların yer aldığı, atalık Rieti tahıllarından oluşan bir değer zinciri oluşturdu.
Çiftliklerdeki kapalı çevrim sistemlerinden bazıları, budama atıklarından ve orman temizliğinden elde edilen dallar ve talaşlardan yapılan yaklaşık 30 metreküplük bir termal kompostlama sistemi içeriyor. Kompost, 60 santigrat derecelik bir ısı üretiyor ve bu da yığındaki borulardan akan suyu ısıtıyor.
Sebze bahçeleri, büyükbaş hayvanların kemiklerinin odun ateşi kullanan bir fırında yakılmasından elde edilen biyogübre ile gübreleniyor. Piroliz adı verilen bu süreç, daha sonraki aşamada bakteriler ile aşılanıyor ve böylece çiftlik ürünleri için sağlıklı ve zengin bir biyogübre ortaya çıkaran biyokömür üretiliyor.
Tularù ayrıca çocuklara ve çok yakında gençlerin çiftliğe gelerek vakit geçirmeleri için fırsatlar sunuyor. Hem okullara hem de ailelere yönelik etkinliklerin yanı sıra çocukların doğayla iç içe bir hafta geçirebilecekleri, özgürce oynayabilecekleri ve doğadan öğrenebilecekleri bir yaz kampı olan “Scuola Natura”yı (Doğa Okulu)’nu gerçekleştiriyorlar.
Tularù’da çocuklar; ormanda kalmayı, doğaya saygı duyarak eğlenmeyi, kendi elleriyle küçük el sanatları ürünleri yaratmayı, bir bitkiye bakmayı ve birlikte yemek hazırlamayı öğreniyorlar. Bu yaklaşımla, çocukların doğaya değer vermelerini ve onu sevmelerini sağlamayı umut ediyorlar.
Bu ziyaret AYE! projesi bünyesinde düzenlenmiştir.
Gelecek için Agroekolojik Gençlik Eğitimi (AYE!), gençlerin sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir gıda sistemleri için bütünsel çözümler sunan agroekoloji bilgisi ile tanışarak çevre ile ilgili farkındalıklarını ve ekolojik okuryazarlıklarını artırmaya amaçlayan bir Erasmus+ projesidir.
Kaynak: Closed-cycle farming and youth education in Italy – Urgenci
Çeviri: Özgür Göndiken