ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

İzmir’in İklim Dostu Çiftlikleri

Yayınlanma Tarihi: 1 Mayıs 2024
İzmir’in İklim Dostu Çiftlikleri

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin,  kırsal toplulukların dirençliliğini artırmak, doğal varlıkların ve ekosistemlerin korunmasını sağlamak, bütüncül bir model yaratmak ve tarım ve hayvancılık sektörünün iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak amacıyla başladığı İklim Dostu Çiftlikler projesinde ilk olarak temel sorunların tespiti adına yerel danışma toplantıları yapıldı.


İklim değişikliğinin tarıma etkilerini belirlemek amacıyla Şubat 2024’te İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası ve İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ile yerel sorunlar ve öncelikler konulu bir paydaş ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaretin ardından Mart ayında, konuyla ilgili kurum, kuruluş, akademisyen, STK ve sivil inisiyatiflerin katılımıyla temel sorunların gündeme getirildiği bir yerel danışma toplantısı yapıldı. 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında desteklenen İklim Dostu Çiftlikler projesi, Köy-Koop İzmir ile İtalya’dan Deafal ortaklığında yürütülüyor. 

Proje kapsamında Köy-Koop İzmir’in değerlendirmeleriyle İzmir’in Bakırçay ve Küçük Menderes havzalarında yer alan 6 pilot çiftlik seçildi. Farklı koşullara ve ürünlere sahip olan çiftlikler iklim krizinden en çok etkilenen ve geniş ölçekli örnek oluşturabilecek şekilde değerlendirildi. Seçilen çiftliklerde ekolojik döngülerin mevcut durumu ve tarımdaki etkileri analiz edilerek bir durum analiz yapılacak. Ardından danışma toplantıları ve analiz çalışmasının sonuçlarına dayanarak, bölgedeki tarımsal durumu belirleyen bir rapor hazırlanacak. Seçilen çiftliklere eğitim ziyaretleri düzenlenecek ve iklim dostu tarım uygulamaları hakkında bilgi ve destek sağlanacak. 

Proje kapsamında ayrıca iklim dostu tarım uygulamalarını içeren bir el kitabı hazırlanacak ve çiftçilere dağıtılacak. Çiftçilere kısa gıda tedarik zincirleri hakkında eğitim verilecek ve organik pazarlar ile çiftçi pazarlarına katılım teşvik edilecek. 
İzmir’deki çiftçilerin iklim dostu tarım uygulamalarına geçişine yardımcı olmak,  yerel ekosistemleri korumak ve bu başarıyı Türkiye genelinde tekrar uygulanabilecek bir model  haline getirmek için ayrıca iklim dostu tarım uygulamaları eğitimleri ve bu uygulamalara geçişin yönetilmesi hakkında çeşitli kapasite geliştirme faaliyetleri de düzenlenecek.

Etiketler: , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş