Küçük ölçekli çiftçilik gıdamızın teminatıdır
Buğday Derneği öncülüğünde ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği ortaklığıyla yürütülen “Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” projesinin öncü çiftçilerine yönelik bilgilendirme faaliyetleri devam ediyor.
“Köylü tarımı”nın, toplumun geri kalanıyla etkileşimden mahrum bırakılmadığı sürece “geri kalmışlık” olmadığı, aksine yeniliğin (inovasyonun), dinamik yönelimlerin ve en önemlisi halkın gıda güvencesinin beşiği olduğu inancıyla bir araya gelen Buğday Derneği ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği doğa dostu bir üretim sistemi için çalışıyor.
UNDP GEF/SGP desteğiyle Mayıs 2019 – Ağustos 2021 döneminde Ankara’nın Güdül ilçesinde yürütülen Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm projesi ile agroekolojik üretim yöntemlerinin uygulanması, tanıtılması ve yaygınlaştırılması; agroekoloji temelli dayanışma ortaklarının (Katılımcı Onay Sistemi – KOS ve Topluluk Destekli Tarım – TDT) yerel ve ulusal ölçeklerde desteklenerek toplumda konuyla ilgili farkındalık yaratılması yoluyla, bölgedeki tarımsal biyoçeşitliliğin korunması ve yerel ekonomilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Proje süresince Güdül ilçesinde, odağında yerel çiftçi ve üreticilerin olduğu, kısa tedarik zincirlerine dayalı, agroekolojik bir gıda sistemine geçiş için tüm paydaşların etkin katılımıyla birlikte eğitim, danışmanlık, destek ve farkındalık yaratan çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor.
Proje faaliyetleri:
- Tahtacıörencik köyünde arazi tasarımı, üretim, bakım ve toprak iyileştirme çalışmaları yapıldı.
- Temiz üretim ve aracısız satışa istekli öncü çiftçiler desteklendi ve kent halkıyla buluşturuldu.
- Agroekoloji, küçük ölçekli çiftçilik ve gıda toplulukları ile ilgili farkındalık artırıcı etkinlikler yapıldı.
- Öncü çiftçiler için görünürlük sağlandı, bilgi paylaşımları yapıldı, tarımsal biyoçeşitlilik, yerel çeşitler, geleneksel tarım ve mutfak kültürü belgelendi ve tanıtıldı.
- Güdül Belediyesi işbirliği ile ‘üretici pazarı’ formatında “Güdül Köy Pazarı” kuruldu ve öncü çiftçileri de içeren 40 civarı üretici ürünlerini aracısız bir şekilde tüketicilere ulaştırdı.
- İlçede agroekoloji ve gıda topluluklarının stratejik önemi konusunda kamu kurumları ile fikir birliği sağlandı ve tüketicilerin aktif katılımını öngören bir KGS (Katılımcı Güvence Sistemi) komisyonu kuruldu.
- Öncü çiftçilerin büyük bir kısmı, pazaryeri faaliyetlerine “KGS Geçiş Üreticisi” olarak katıldı.
- Tüketicilerle artan etkileşimler, üreticilerin gelir getirici faaliyetlerini çeşitlendirmesini sağladı. Güdül öncü çiftçileriyle bağlantılı şekilde üretim destek grupları/gıda toplulukları kuruldu.
Gerçekleştirilen faaliyetler yazılı ve görsel olarak kayda geçirilerek deneyim paylaşımı olarak ilgili kesimlere sunuluyor. Uygulama bahçesinden ve diğer çiftçilerin arazilerinde gerçekleşen tüm çalışmalardan alınan sonuçlar ile birlikte doğa dostu üretim yöntemleri ile ilgili bilgiler proje kapsamında açılan web sayfasında (www.yesilgudul.net) yayınlanıyor. Web sayfasında ayrıca bakliyat, sebze, meyve, işlenmiş ürünler, mera hayvancılığı, serbest yumurta tavuğu gibi farklı üretim alanlarında faaliyet gösteren küçük üreticilerin profil sayfalarını; ilçenin halkalı domatesten enginara, sumaktan keymana, yerel nohutlardan dağ ıspanağına ve hünnaba kadar tarımsal miras öğelerini, arpa tarhanasından mancar yemeğine, keyman ve kömbeye kadar, zengin mutfak kültürüne ait bilgilere ulaşılabiliyor.
Güdül’ün doğa dostu üreticileri ile söyleşiler
Güdül ilçesinde agroekolojik üretime öncülük eden üreticiler ile söyleşiler gerçekleştirildi. Doğa dostu, temiz üretim yapmak için motivasyonlarını, neler üretip ürünlerini nasıl değerlendirdiklerini, pazarlama yöntemlerini, bu yolda yaşadıkları deneyimleri anlatan üreticiler, proje süresince katıldıkları eğitimler ile edindikleri bilgilerin uygulama aşamasında üretimlerine yansımasını değerlendirdi.
Asiye – Adnan Durmuş (Tahtacıörencik Köyü):
Necati – Nursemin – İbrahim Duran ve Dilek Arslan (Tahtacıörencik Köyü):
Özkan Baş ve Serkan Karaca (Güdül merkez ve Kuşçular Köyü):
Seher – Necati Cebeci (Tahtacıörencik Köyü):
Mağfiret – Ömer Çeliktaş (Karacaören Köyü):
Fotoğraflar: Yeşil Güdül Arşivi