Mekanda Adalet ve Müşterekler’de Buğday Derneği Deneyimi
“Organik tarımı en iyi anlatacak kişinin bizzat çiftçinin kendisi olduğunu savunan Buğday Derneği’nin, üreticiler ve tüketicilerin etkileşimini arttırmak her zaman gündeminde olmuştur.”
Mekanda Adalet Derneği tarafından hazırlanan Beyond İstanbul dergisinin, müştereklik halinin nasıl somut bir pratiğe dönüşebildiğine, nasıl işleyebildiğine ve neye hizmet ettiğine dair tartışmalara yer verdiği “Mekanda Adalet ve Müşterekler” sayısında; Alper Akyüz ve Yonca Demir, Buğday Derneği deneyimini anlatıyor.
“Ekolojik Gıda Ürünlerinin Üretimi ve Tüketiminin Yaygınlaşması Sürecinde Buğday Derneği Deneyimi” başlıklı yazıları ile bizi, bize yeniden hatırlatırken; 1990’lı yılların başından bugüne, geleceğin iyi niyet tohumlarını atmamızda bize destek oldukları için Akyüz ve Demir’e teşekkür ediyoruz.
“Literatürde, sivil toplumun ve kamu kurumlarının alternatif gıda ağlarına vereceği destek üç boyutta inceleniyor: (1) sivil toplum ve gıda ağı arasında yeni ilişkiler kuran kısa gıda tedarik zincirleri, (2) kamu kurumlarının gıda satın alması ve tüketmesi, (3) belediyelerin ve yerel yönetimlerin gıda politikasında etkin olmaları. Türkiye’nin ilk ekolojik pazaryeri gerçekten de böylesi bir alternatif ve kısa gıda zinciri örneğidir. Bu pazaryerinin kurulması ve sürdürülmesinde sivil toplum, Buğday görünümünde, doğrudan ve vazgeçilmez bir rol oynamıştır.”
Mekanda Adalet ve Müşterekler sayısını İstanbul’da MAD Ofis’ten, Pandora Kitabevi’nden (Beyoğlu şubesi ve online satış), Robinson Crusoe 389 Kitabevi’nden (Beyoğlu şubesi ve online satış) ve Mersin’de Kültürhane’den temin edebilirsiniz.
Kaynak: AKYÜZ, Alper ve DEMİR, Yonca (2019, Temmuz), “Ekolojik Gıda Ürünlerinin Üretimi ve Tüketiminin Yaygınlaşması Sürecinde Buğday Derneği Deneyimi” , Beyond İstanbul Dergisi, S. 6: 129-135.