Mesele yalnızca plastik poşet değil
1 0cak 2019’dan itibaren plastik poşetler ücretli olarak satılmaya başlandı. Peki poşetlerin ücretli olması yeterli mi?
Plastik alışveriş torbalarının çoğunun zararlı maddeler ayrıştırılmadan üretildiğini biliyor musunuz?
Ayrıca doğal yaşamda da ciddi bir tahribata neden oluyorlar. Plastiğin doğada yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor.
Naylon torbaların 1970’lerde yaygınlaşmaya başladığını hesaba katarsak, şimdiye kadar üretilen tüm naylon torbalar hala aramızda!
Şu anda okyanuslarda balıklarla birlikte yüz binlerce naylon poşet yüzüyor ve onları ahtapot zanneden kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları onları yutarken boğulup ölüyorlar. Denizdeki tüm canlılarda, hatta sofra tuzumuzda bile mikroplastik tespit edilmesi de, plastik kirliliğin başka bir ürkütücü boyutu.
Plastik poşetleri ücretli yapmak çare değil, hatta geri dönüşüm de…
Çözüm, tekrar tekrar kullanabileceğimiz bez çanta, file ve sepette.
Koordinasyon Kurulu Üyemiz Güneşin Aydemir, Hürriyet Gazetesi’nden İpek İzci’ye yapmış olduğu açıklamada konuyla ilgili şunları söyledi:
” Geç kalınmış, biraz da eksik bir karar. Evde oluşan ve çöpler yoluyla bir yerlerde biriken atıkların geri dönüşümüyle ilgili altyapı tam oluşmadı. Türkiye’de pek çok kompost tesisi var ama tam çalışan örneği çok çok az. Geri dönüşüm tesisleri tam randımanla çalışmıyor. Kullanıcının bu konudaki farkındalığı da tam değil. Naylon torba alternatiflerinin tanıtımı, yaygınlaştırılması ve günlük yaşama nasıl entegre edileceğine dair örnekler sunulmalı. Parayla satılması önemli ama bu durum her seferinde kullanıcıya fark ettirilmeli.
Plastik malzeme pek çok paketli gıda ve pet şişede kullanılıyor. Bunların çoğu da tek kullanımlık. Bu, hem malzeme ve üretim zinciri olarak ciddi bir maliyet hem de yaratılan çöple hektarlarca doğal alan kirleniyor. Geri dönüşüm de sandığımız kadar masum değil. Çünkü malzemeleri dönüştürmek için de su ve enerji harcanıyor.”
İpek İzci’nin haberinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.