ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Milyonlarca arı pestisitler nedeniyle öldü

Yayınlanma Tarihi: 11 Şubat 2021
Milyonlarca arı pestisitler nedeniyle öldü

Endüstriyel tarımda kullanılan pestisitler Adana’da milyonlarca arıyı öldürdü.

Adana’nın Sarıçam ilçesindeki kolonilerin %80’i yok oldu. Toplu arı ölümüne neden olan pestisitin üzerinde “arılara, balıklara zehirlidir, su kaynaklarına bulaştırmayınız” yazdığı görüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı vakit kaybetmeden gerekli adımlar atılmazsa sadece arılar değil; yaşamın benzersiz çeşitliliği içinde birlikte yaşayan tüm canlılar ve gıdamız da tehlike altına girecek.

Zehirsiz Sofralar için arıları yaşatalım

Endüstriyel tarımda yetiştirilen ürünler için zararlı olabilecek böcek, ot, mantar ve bunun gibi canlılara karşı, koruma amaçlı kullanılan pestisitler, çiftçilerde ve tüketicilerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Toprakta, havada ve sularda kirliliğe neden olan pestisitlerin yol açtığı en önemli sorunlardan birisi de biyoçeşitlilik kaybı. Arılar, böcekler ve kuşlar başta olmak üzere pek çok canlı türünün yaşamını tehdit ediyor.

Zehirsiz Kampanya’ya destek ol; arıları öldüren, bizi zehirleyen pestisitler yasaklansın: Change.org/ZehirsizSofralar


Pestisitlere mahkum değiliz

Zehirsiz üretimin pek çok tekniği ve yöntemi var. Günümüzde dünyada ve Türkiye’de pek çok çiftçi toprağı organik maddece zenginleştirip, biyolojik çeşitliliği koruyarak ve birbirini destekleyen çeşitli ürünleri bir arada ekerek, mevsimsel ürünler yetiştirerek; şartları zorlamadan, zararlılara ortam yaratmadan, yerel ve dayanıklı çeşitler kullanarak, bitkiyi strese sokmadan, kültürel, fiziksel, biyolojik ve biyoteknik uygulamalarla, doğanın döngülerini ve ayın hareketlerini gözlemleyerek deneyimle elde ettikleri bilgileri kullanarak ekolojik ilkelerle zehirsiz tarım yapıyorlar.

Organik, biyodinamik, koruyucu ve onarıcı tarım ile agroekoloji gibi doğa dostu tarım yöntemleri toprağa ciddi miktarda karbon gömülmesini de sağladığı için küresel iklim krizinin çözümü yolunda olumlu katkı sağlıyor. Bu yöntemler kamu politikalarıyla yaygın bir kullanım alanı bulmadan pestisit kullanımının zorunlu olduğunu iddia etmek doğru olmaz. Bu nedenle tüketiciler olarak hepimizin haklarımızın farkında ve karar alma süreçlerine katılımcı olmamız ve gıda tercihlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor.

Buğday Derneği’nin Zehirsiz Sofralar Projesi kapsamında hazırlanan Tüketici Rehberi‘nde; pestisitler ve zararları ile birlikte zehirsiz gıdaya ulaşmanın yolları anlatılıyor.

Kaynaklar:

Etiketler: , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş