Nevruz sürprizi
Buğday Derneği, Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi ile ekolojik yaşam bilgisini ve deneyimini dijital ortamda yeniden okurlarıyla buluşturmaya hazırlanıyor. Buğday Derneği Strateji Kurulu Üyesi Oya Ayman, Buğday’ın 1990’lı yıllarda Buğday fanzin ile başlayan, ardından Buğday Bülten, Buğday Dergisi, Buğday Rehber ve Buğday E-Bülten’e kadar uzanan süreli yayın serüvenini anlattı: “Her bir yayın yaşayan bir organizma gibi misyonunu ardından gelen yayına teslim etti.”
Geçen sonbaharın ilk günleriydi… Sonbahar dediğime bakmayın; ne yaz sıcakları geçmiş ne de yağmur bulutları yüzünü göstermişti. İklim değişikliğini tüm emareleriyle hissettiğimiz o kurak günlerden birinde yaptığımız çevrimiçi ekip toplantısında, yıllardır hasretini çektiğimiz bir konu gündem maddemizdi: Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi…
Bilenler bilir. 1998-2009 yılları arasında, Türkiye’de ekolojik yaşamla ilgilenenlerin çoğunun bir şekilde okuru, yazarı, fotoğrafçısı, çizeri, müdavimi olduğu Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi, uzun yıllar bir bilgi kaynağı olmanın ötesinde ekolojik yaşam bilgisine ihtiyaç duyanları bir araya getiren bir platform oldu.
1990’lı yıllarda Buğday fanzin ile başlayan, ardından Buğday Bülten, Buğday Dergisi, Buğday Rehber ve nihayet Buğday E-Bülten’e kadar uzanan süreli yayın serüvenimizde her bir yayın, önceki yayının dağarcığından ve deneyiminden yararlandı. Her bir yayın yaşayan bir organizma gibi misyonunu ardından gelen yayına teslim etti.
Ekolojik yaşam bilgisinin ihtiyaç duyanlara ulaştırılması Buğday ekibinin başlıca çalışma alanlarından biri. Her ne kadar sosyal medya paylaşımlarımız, elektronik bültenlerimiz, eğitimlerimiz ve farklı konu başlıklarında hazırladığımız kitapçıklar, ekolojik yaşam bilgisini geniş kitlelere yayma amacımıza hizmet ediyor olsa da uzun zamandır, zengin içerikli süreli bir yayının hayalini kuruyorduk. Bu anlamda daha fazla insana ulaşabilme arzusuyla birlikte, uzun süredir dostlarımızdan gelen “dergi” talepleri de hayalimizi hayata geçirmemizde bizi motive etti.
Şimdi yıllardır aramızda konuşup doğru zamanı beklediğimiz süreli yayın çıkarma hayalini gerçekleştiriyoruz.
İlk sayı 21 Mart’ta yayında
Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi, doğanın uyanışını kutladığımız, geceyle gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta, bu kez dijital ortamda yeniden okuruyla buluşuyor. Buğday E-dergi okurları, bundan böyle üç ayda bir; her ekinoks ve gündönümünde e-posta kutularına gelen dergiyi doğrudan ya da bilgisayarlarına indirerek okuyabilecekler.
Biliyoruz, dergiyi elimize alıp, sayfalarını çevirmek belki bazılarımız için çok daha anlamlı. Ancak her ne kadar geri dönüşümlü yerli kağıt ve bitkisel boya gibi en düşük çevresel maliyetlerle yayımlamayı planlasak da, baskı ve kağıt maliyetlerini göz önüne aldığımızda henüz basılı bir dergi çıkaramıyoruz. Buna karşın, dijital ortamda yayınlanan süreli yayınların, hem çevresel maliyetler açısından hem de erişebilirlik açısından ekolojik yaşam bilgisinin yayılmasındaki katkısını da göz ardı etmemek gerek.
Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi’nin içeriği eskiden olduğu gibi yaşamın her alanını kapsıyor. Mutfaktan bahçeye, şehrin sokaklarından patikalara, yerelden küresele uzanan bir perspektiften bakmaya çalıştığımız her bir makale, haber, izlenim, röportaj, fotoğraf, illüstrasyon, karikatür; kısacası her bir paylaşımın bütünden bir parçayı yansıtmasını arzu ediyoruz.
Buğday Ekolojik Yaşam E-Dergisi’nin her sayısında, yemek kültürü yazarı ve tarihçi Nazlı Pişkin’in Damaktaki Tarih yazıları; Elif Özizmir’in fermantasyon tarifleri; Nuray Çiftçi’nin karikatürleri; Sevgi Akar’ın geleneksel gıda saklama ve koruma yöntemlerine dair yazıları ve çok daha fazlası sizi bekliyor olacak.
Derginin ilk sayısında; Şehirde Ekolojik Yaşam bölümünde Kanada, Montreal’de Roy Sokağı 111 Numara’da kurulan şehir bahçesinin hikâyesi; mevsimlik bir ürünün tarla, bahçe, balkon ve saksılarda ekim, dikim, bakım ve hasadına dair bilgi ve deneyim paylaşımların yer alacağı Hasat Öyküleri bölümünde Taze/Yeşil Sarımsak; Köy Havası bölümünde Amasya, Gümüşhacıköy’den çiftçi İbrahim Bayrak’ın deneyimlerini okuyacaksınız.
Derginin her sayısında ayrıca dünyadan ve Türkiye’den ekolojik yaşama dair haberler, Buğday Derneği’nin yürüttüğü projelerden gelişmeler, kitap ve film önerileri, Buğday gönüllülerinin yazıları ile Eko-Pano sayfasında giderek yaygınlaşan ekolojik yaşam ağından, özellikle yerelden sesini duyurmaya çalışan kurum, topluluk ve inisiyatiflerin duyuruları da yer alıyor.
Buğday Hareketi’nin kurucusu ve vizyoneri Victor Ananias’ı aramızdan ayrılışının 10. yılında anarken, E-Dergi’nin her sayısında dostlarının onunla ilgili yazılarına da yer vereceğiz.
Ekolojik yaşam umudumuza ortak olun
Buğday E-Dergi’ye Buğday Destekçilik Programı sayfamızdan abone olabilirsiniz. Buğday Destekçilik Programı’na yaptığınız katkıların bir bölümüyle elektronik derginin devamlılığını sağlayacak, diğer yandan da Derneğimizin yürüttüğü projelerin ve ekolojik yaşam bilgisinin yayılması için yaptığı çalışmaların destekçisi olacaksınız.
Dergimiz Buğday Derneği Yayın Ekibi’nin moderatörlüğünde ve her zaman olduğu gibi pek çok dostun ve elbette siz okurlarımızın katkısıyla zenginleşecek.
Keyifli okumalar…
Yazı: Oya Ayman – Buğday Derneği Strateji Kurulu Üyesi
İllüstrasyonlar: Neval Ergün