Pestisit kullanımının Avrupa topraklarına etkisi
Avrupa çapında yapılan bir araştırmaya göre, konvansiyonel tarım uygulamaları kapsamındaki tarım toprakları, organik tarım yapılan topraklardan 10 kata kadar daha yüksek pestisit seviyesi içeriyor.
Pestisitler Avrupa tarımında 70 yılı aşkın bir süredir kullanılıyor; bu nedenle yeni bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve onaylanması adına protokoller oluşturmak için Avrupa topraklarındaki kalite ve hizmetlerdeki varlıklarının, seviyelerinin ve etkilerinin izlenmesi gerekiyor.
Bu konuyu ele almak amacıyla, Wageningen Üniversitesi’nden (Hollanda) Prof. Dr. Violette Geissen liderliğindeki bir ekip, organik ve konvansiyonel tarım uygulamaları yapılan topraklarda pestisit kokteyllerinin içerik dağılımını karşılaştırmak için üç Avrupa ülkesinden 340 toprak örneğini analiz etti.
Toprak örnekleri İspanya’da iki, Portekiz’de ve Hollanda’da ise birer vaka inceleme sahasından alındı. Örnekler Avrupa’nın dört ana ürününü kapsıyor: bahçe ürünleri ve portakal (İspanya), üzüm (Portekiz) ve patates (Hollanda). Kimyasal analizler, konvansiyonel tarım uygulamaları yapılan topraklardaki toplam pestisit içeriğinin organik tarım uygulanan topraklara göre %70 ila %90 arasında daha yüksek olduğunu, ancak organik tarım uygulanan toprakların da pestisit kalıntıları içerdiğini ortaya çıkardı.
Konvansiyonel tarım topraklarının %70’inde numune başına 16 kalıntıya kadar karışım tespit edilmesine rağmen, organik tarım topraklarında en fazla beş farklı kalıntı bulundu. En sık ve en büyük miktarlarda bulunan kalıntılar, herbisitler glifosfat ve pendimetalin oldu. Örnekler 2015-2018 yılları arasında toplandı. Yönetim açısından önemli bir değişiklik olmadığı için örneklerde mevcut durum ve muhtemelen diğer AB tarım alanları için göstergeler bulunuyor.
Avrupa tarım topraklarında bu pestisit kokteyllerinin mevcudiyeti ortaya çıktıktan sonra, bu karmaşık ve birikerek artan karışımların toprak sağlığı üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması gerekli hale geliyor.
Araştırma ekibi, toprağın biyoçeşitliliğini ve mahsul üretiminin kalitesini korumak için topraklardaki pestisit kokteylleri ile ilgili yönetmeliklerin ve referans noktalarının tanımlanması ve tanıtılması gereğini vurgulyor. Ayrıca, organik topraklarda kalıntıların kalıcılığı dikkate alınarak, konvansiyonel tarımdan organik tarıma geçiş için gereken sürenin yeniden ele alınması, başlangıç noktasında topraktaki artıkların karışımına ve bunların oluşma zamanına ve azalma sürelerine bağlı hale getirilmesi gerekiyor.
Pestisitlerin yasaklanması ve zehirsiz üretimin desteklenmesi için Kampanya’ya imza verin: Change.org/ZehirsizSofralar
Kaynaklar
Geissen, Violette & Silva, Vera & Huerta, E. & Beriot, Nicolas & Oostindie,
Klaas & Bin, Zhaoqi & Pyne, Erin & Busink, Sjors & Zomer, Paul & Mol, H. & Ritsema, Coen. (2021). Cocktails of pesticide residues in conventional and organic farming systems in Europe – Legacy of the past and turning point for the future. Environmental Pollution. 278. 116827. 10.1016/j.envpol.2021.116827.