Sağlıklı gıdaya doğrudan ulaşım: BİTOT
Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım (BİTOT); Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Gıda Topluluğu oluşumundan ilham alınarak İzmir’in kırsalında kurulan ilk topluluk destekli tarım grubu.
6 Aralık 2014 Yılında Mehmet Gürmen ve arkadaşlarının gönüllü girişimiyle kuruldu.
Aracı tedarikçileri devreden çıkartarak, insana ve tabiata en az zararı vermenin; toprağa, toplumdaki sağlıklı beslenme bilincine ve insan ilişkilerine katkı sunmanın peşinde olan gönüllü bir girişimi olan BİTOT, kendini sağlıklı, sömürüsüz, adil bir üretimle üretilmiş gıdayı adil bir bedelle tüketiciyle buluşturan bir araç olarak tanımlıyor.
Kırsalda yaşayan küçük üreticinin desteklenerek konvansiyonel tarımın toprağı kirleterek yarattığı ekolojik tahribatın azaltılması ve nicelerinin bu ağlardan cesaret alarak küçük üretime dönmesi,
tüketicilerin de sağlıklı, katkısız, gerçek gıdalara ulaşabilmesi, ürünlere ulaşırken yaşadığı maddi ve ekolojik sorunları (kargo masrafı, karbon ayak izi) paylaşarak en aza indirmesini amaçlıyor.
Çalışmalarını iki haftalık bir döngü ile sağlayan BİTOT’ta, öncelikle üreticiyle bağlantı kurmakla görevli gönüllüler, üretici ile iletişime geçerek ürünleri belirliyor. Ardından bu bilgiler bir tablo haline getirilerek sosyal medya yoluyla yayılıyor. Topluluk üyelerinin siparişlerini tabloya girmesiyle siparişler üreticiye iletiliyor. Belirli aralıklarla bir araya gelerek siparişler alınıyor ve üretici ücretleri de aracısız olarak ödeniyor. Tüm süreç gönüllülerin emeği ile gerçekleşirken daha az kargo masrafı ve daha az karbon ayak izi için ayda bir kez de uzaktaki iyi gıdaya kargo yoluyla ve kargo ücretini paylaşarak ulaşılabiliyor.
Topluluk destekli tarım
Topluluk Destekli Tarım (TDT) toplulukları; etik, sağlıklı, doğal üretim yapıp, gerçek gıda üreten “üreticiler” ile tükettiği gıdanın nereden geldiğini bilmek isteyen, üretim için harcanan emeğin parçası olmaya gönüllü “tüketiciler” arasında ağ kurmayı hedefler. Böylece tüketici, “türetici” ya da “eş-üretici”ye dönüşür.
Üreticilerin haklarını alamadıkları, tüketicinin de bulduğuna razı olduğu, kaynakların, üretirken de tüketirken de duyarsızca kullanıldığı bir gıda sisteminde hem çiftçi, hem tüketici, hem de doğal kaynaklarımız ciddi tehditlerle sınanıyor.
Kısa sürede, yoğun ürün elde etmek için toprağın ve suyun yapısını kimyasal kirliliğe terk eden, canlı çeşitliliğini tahrip eden tek tip tarım sisteminin karşısında, küçük ancak zamanla etkili olacak bir alternatif oluşturma niyetiyle çalışan BİTOT, üretici ve tüketici arasında hakiki ilişkiler kurmayı hedefliyor.
Şimdi gıdamızdan başlayarak yaşamda kullandığımız her ürünle yeni bir ilişki kurma ve kaynaklara saygı duyarak yaşama zamanı…