ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Söyleşiye davetlisiniz: “Yarının İçin Suyuna Sahip Çık”

Yayınlanma Tarihi: 28 Eylül 2023
Söyleşiye davetlisiniz: “Yarının İçin Suyuna Sahip Çık”

Buğday Derneği eğitmenlerinden Emre Rona, İzmir Büyükşehir Belediyesinde Başkan Danışman Alim Murathan, Buğday Derneği Ege Koordinasyon Kurulu Üyesi Gürsel Tobul “Yarının İçin Suyuna Sahip Çık” söyleşisinde bizlerle olacak.

Emre Rona, sürdürülebilir su yönetimi, tasarruf, hasat & yeniden kazanım konusunda deneyim ve bilgi paylaşacak.

Alim Murathan iklim krizi ile mücadele örneği Sünger Kent İzmir projesini anlatacak.

Gürsel Tonbul ise gıda, tarımsal faaliyetlerde su tüketimi konusunda interaktif bir konuşma gerçekleştirecek.

İsteyenlerin karbon ayak izini hesaplamak üzere kayıt sırasında Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği bizlerle olacak.

Söyleşi 15 Ekim 2023 Pazar günü saat 12:30-17:00 arasında, Kültürpark gençlik tiyatrosu (Cumhuriyet kapısı yakını) Konak, İzmir’de gerçekleşecek.

Söyleşinin gerçekleşeceği adresi harita üzerinden buradan görüntüleyebilirsiniz.

Söyleşi Programı

  • 12.30: Kayıt ve tanıtım
  • 13.10 – 13.40: Sürdürülebilir Su Yönetimi: Tasarruf, Hasat & Yeniden Kazanım – Emre Rona
    • Merkezi Olmayan Su Yönetimi Yaklaşımı
    • Evsel Tüketimde Temel Tasarruf Yolları
    • Alışık Olmadığımız Kaynaklar
    • 13.40-13.55: Soru – cevap
  • 14.00- 14.30 İklim Krizi ile Mücadele ve Sünger Kent İzmir – Ali Murathan
    • Su döngüsü
    • Yeşil dönüşüm
    • Yağmur suyu hasadı
    • 14.30- 14.45: Soru Cevap
  • 14.45- 15.30: Gıda, Tarımsal Faaliyetlerde Su Tüketimi interaktik konuşma – Gürsel Tonbul
    • Karbon ayak izimizde, su kaybı etki oranınızı hiç düşündünüz mü?
    • Günlük bireysel su tüketiminizi hesapladınız mı?
    • Küresel ısınma, su yoksunluğu ve kirliliğe sebep olan davranışlarımız: 
      (Yeni yaşam modelleri öğrenilmiş çaresizlik mi? Değişim şart!)
    • Tarımsal üretim ve gıda sanayiinde su yönetiminin yaşamsal ihtiyaçlarla bağı
    • Tek gerçek ihtiyacımızın temiz su olduğunun farkına varmak
  • Kapanış

Konuşmacılar

Emre Rona: Ankara doğumlu olan Emre Rona, Klasik müzik ve arkeoloji eğitimlerinden sonra permakültür ile tanıştı. Türkiye’de ve yurt dışında deneyimler kazandı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin projelerinde danışmanlık, eğitmenlik ve çeviri yapıyor. Su hasadı, erozyon kontrolü, organik atık yönetimi ve bütüncül tasarımlar üzerine düşünüyor, yazıyor, anlatıyor, çalışıyor ve bu alanlarda çeviri/danışmanlık hizmeti veriyor. Datça’da yaşıyor.

Alim Murathan: Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nü
bitirdikten sonra, yüksek lisansını da aynı üniversitede, Gediz Nehri ve Deltası’nda yerüstü ve yeraltı sularının etkileşimi hakkında yaptı. Uzmanlık alanı su, su kaynakları mühendisliği ve ekosistemleri. Halen Türkiye’deki su havzaları, nehir havzalarının yönetim planları, yerüstü ve yeraltı su kaynaklarından içme, endüstriyel ve tarımsal su teminine yönelik mühendislik çalışmaları, su kirliliği ve iklim değişikliğinin taşkın, kuraklık su kaynaklarına etkisi ve su ekosistemleri üzerine çalışmaya devam ediyor. Su kaynakları ve mühendisliği alanında yirmiye yakın uluslararası dergide yayınlanmış makalesi bulunuyor. Ülkemizde Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifleri kapsamında, nehir havza yönetim planları üzerine çok sayıda uluslararası projede yer aldı. 2020 Eylül ayından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesinde su kaynakları ve mühendisliği konularında Başkan danışman olarak görev yapıyor ve ayrıca kendi şirketi ile DSİ’nin Marmara ve Asi havzasının su kaynakları-yeraltı su yönetim planları çalışmalarını yürütüyor.

Gürsel Tonbul: Antalyalı biri bahçıvan, diğeri Yörük iki ailenin 3. kuşak
torunu. Yüksek öğrenimimi Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde İngilizce öğretmeni olarak tamamladı. 1975’te evlenip Kuşadası’na yerleşti. 1980’e kadar Kuşadası Kaya Aldoğan lisesinde İngilizce Öğretmenliği yaptı. Kendi ailesiyle yaşamak ve üretmek için başlayan toprakla dostluğu ve çiftçilik hayatı onu bu günlere getirdi. 1995’de Çiftlik ve Değirmen restoran işletmelerinin kurulumunu gerçekleştirdi. Yerlim markasını yarattı. 48 yıldır Kuşadası, 26 yıldır Davutlar’da, milli parka bakan bir çiftlikte yaşıyor. 2000 yılından itibaren kesintisiz sertifikalı Organik tarım yapıyor; yerel, çeşitliliğe dayalı, kendisini besleyen, sürdürülebilir, zehirsiz bir tarım modelini yaşatmaya çalışıyor. Sebzecilik, meyvecilik, zeytin ve bağcılık ağırlıklı olmak üzere çok çeşitli üretimin yapıldığı çiftlik işletmesi ile Yerlim markalı mamul ürünlerin üretimi ve günübirlik kırsal turizm örneği olan Değirmen restoran işletmeciliğini birlikte yürütüyor. Zeytinyağı üreticiliği, seracılık, büyük ve küçükbaş hayvancılık, müzecilik işletmenin diğer birimlerini oluşturuyor. Kendi cümleleri ile “Yaptığı işi seviyor, toprak, hayvan, bitki ve insan dostluğuna saygı duyuyor.”

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş