Suyumuzu israf etmeden kullanabilmek için ipuçları
Mevsim sıcakları gereği sık sık duş alıyor, bahçemizi suluyor, balkonumuzu yıkıyoruz. Peki, duşta kullandığımız veya sebzeleri yıkadığımız suyu ne yapıyoruz? İşte evlerimizde uygulayabileceğimiz, suyu etkin kullanmayı sağlayacak birkaç yöntem:
Ev genel:
*Yağmur suyunu hasat edin. Yağmur hasadı ile ilgili Tema’nın oluşturduğu tarifi okumak için burayı tıklayın.
* Lavabo, banyo ve duştan gelen su, gri su olarak adlandırılır. Bu su, tuvalet rezervuarına yönlendirilerek yeniden değerlendirilebilir.
Banyo:
*Günlük su harcamamızın yüzde 40’ı banyodadır.
*Sifon ve musluk kaçakları, su tüketiminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Hemen tamir ettirin.
*Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik rezervuar ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile 2.5-3 tona düşürmek mümkün.
*Tuvalet rezervuarı 16 litrelik ise bu durumda rezervuara ağırlık koyarak (su dolu pet şişe gibi) su tüketimini %20 azaltabilirsiniz.
*Çamaşır makinesini haftada bir kez daha az çalıştırarak yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir. Makine dolmadan çalıştırmayın, ön yıkama yapmayın.
*Banyo yerine duş yapın: Banyoda 120-150 litre su, duşta ise bundan daha az su kullanılır. Banyo yapmak yerine duş alarak su tüketimini %25 azaltabilirsiniz.
*Bir kişi günde bir kez ortalama üç dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa, yılda 10 ton su harcar.
*Bir kişinin günde iki kez bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur.
Mutfak:
*Bulaşıkları makineye koymadan önce ön yıkama yapmak yerine bezle silin.
*Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile, bu yöntemle, yılda ortalama 20 ton su tasarrufu yapabilir.
*Elde bulaşık yıkarken, mümkün olan en doğal temizleyiciyi kullanın, durulanması daha kolay olduğundan daha az su harcarsınız.
*Yıkama sularını daha sonra çiçeklerinizi sulamak için kullanabilirsiniz.
Bahçe:
*Çok su isteyen bitkiler (çim vb.) yerine, iklime uygun, kuraklığa dayanıklı bitkiler ekin.
*Toprağı malçlayın (Toprağın üstünün kuru yaprak, saman, ağaç kabuğu gibi doğal malzemelerle örtülerek buharlaşmanın engellenmesi, toprağın su tutma kabiliyetinin artırılması). Daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
*Geniş yapraklı ağaç dikerek gölge alanlar yaratın.
*Bahçenizi verimli sulamak için sabah erken saatleri tercih edin.
*Bahçenizdeki bitkilerin yapraklarını değil, saplarının dibini sulayın.
Ulaşım:
*Çok gerekmedikçe arabanızı yıkamayın, nemli bezlerle silerek temizleyin veya bir kova su ile yıkayın.
*Kısa mesafelerde yürüyün veya bisiklete binin.
Tüketim alışkanlıkları:
*Gizli su tüketimimizin farkına varalım!
Evde kullandığımız suyun 23 katı gıda ve eşyalarımızın üretimi için harcanıyor. Gerçekten ihtiyacımız olanı satın alıp, tüketimimizi azaltarak gizli su tüketimimizi minimumda tutabiliriz.
“*Banyo yerine duş yapın: Banyoda 120-150 litre su, duşta ise bundan daha az su kullanılır. Banyo yapmak yerine duş alarak su tüketimini %25 azaltabilirsiniz.” bu maddede sanırım kastedilen küveti doldurup bir küvet dolusu su ile yıkanmak. bizim kültürümüzde ise banyo yapmak kovadan su dökerek yıkanmak anlamına gelmiyor mu? ve bu da duş almaktan çok daha az su harcatıyor (bir koca yaklaşık 20 litre). tabii duş almaktan almaya da fark var.
katılıyorum