ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Tarımda Dayanıklı Sistemler İçin Politikalar

Yayınlanma Tarihi: 5 Temmuz 2024
Tarımda Dayanıklı Sistemler İçin Politikalar

“Farming without Harming: Feeding Policy Action for Resilient Systems” (Tarımda Dayanıklı Sistemler İçin Politikalar) başlığıyla 26 Haziran’da hibrid olarak gerçekleştirilen seminer, tarım sektöründe sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaların önemini vurgulayan önemli bir platform sundu. Çiftçiler, politika yapıcılar, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri bir araya geldiği seminerde böcek öldürücü tarım zehirlerinin azaltılması ve tarımsal uygulamaların iyileştirilmesi konuları tartışıldı. 

Friends of the Earth Europe’tan Clara Bourgin,  Avrupa Pestisit Eylem Ağı- PAN Europe’tan Gergely Simon, Kristine De Schamphelaere, Natalija Svrtan The European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility – ENSSER’dan András Székács ve Agroecology Europe’tan Henriette Christensen, Elena Ambühl, Lili Balogh’un katılımcı olduğu seminerde, tarımsal uygulama geçişlerini ve bu süreçte yaşadıkları deneyimleri paylaştılar. 

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak PAN Europe ortaklığında yürüttüğümüz “Zehirsiz Sofralar” projesi kapsamında katıldığımız seminerde Macaristan Tarım Bakanlığı’ndan temsilciler de çevrimiçi böcek zehirikullanımını azaltma çabalarını anlattılar. 

Böcek Zehiri Kullanımının Azaltılması

  Seminerde özellikle zararlı kontrolünde kimyasal kullanımını en aza indirmeyi amaçlayan ve mekanik ot kontrolü ile biyolojik mücadele gibi alternatif yöntemlere odaklanan Entegre Zararlı Yönetimi (EZY) üzerinde duruldu. Konuşmacılar, EZY’nin çiftliklerde uygulanmasının, çevre ve insan sağlığı açısından önemli yararlar sağlayacağının altını çizdiler.

Seminerde, çiftçilerin eğitim programlarının ve uzun vadeli stratejik planlamanın önemi de vurgulandı. Çiftçilere yönelik eğitimlerin, sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesi ve uygulanmasında kritik bir rol oynadığı belirtildi. Ayrıca, tarımsal geçişlerin başarılı olabilmesi için kısa vadeli planlamaların ötesine geçilerek, uzun vadeli stratejilerin oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Yerel yönetimlerin rolü ve küçük ölçekli çiftliklerin desteklenmesi

Etkinlikte, yerel yönetimlerin ve küçük ölçekli çiftliklerin desteklenmesinin, tarımsal sürdürülebilirlik için kritik olduğu vurgulandı. Küçük çiftliklerin idari bilgi eksiklikleri ve tarım danışmanlığına erişim zorlukları gibi sorunlarla karşılaştıkları  ve bu sorunların aşılabilmesi için, bağımsız danışma hizmetleriyle yerel yönetimlerin desteğinin artırılması gerektiği ifade edildi.

Gelecek Planları

Seminerde, EZY uygulamalarının çiftliklerde nasıl hayata geçirildiğine dair örnekler de sunuldu. Özellikle, mekanik ot kontrolü ve örtü bitkileri kullanımı gibi yöntemlerin, böcek ilacı kullanımını azaltmada etkili olduğu belirtildi. Ayrıca, gelecekte bu uygulamaların daha geniş bir alana yayılması ve daha fazla çiftçinin bu yöntemleri benimsemesi için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

“Tarımda Dayanıklı Sistemler İçin Politikalar” semineri, tarımda sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Etkinlik, farklı aktörlerin bir araya gelerek bilgi ve deneyim paylaşımında bulunması, politika yapıcıların ve çiftçilerin birlikte hareket ederek tarımsal uygulamaları iyileştirmesi açısından önemli  bir adım oldu. 

Etiketler: , , , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş