ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam Programı – Nisan 2020

Yayınlanma Tarihi: 1 Mayıs 2020
Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam Programı – Nisan 2020

“Her şey tohum atmakla başlar. Ancak tohumun yeşerip meyve verebilmesi için aynı istek, kararlılık ve emeğin, hasada kadar devam etmesi gerekir…”

Victor Ananias

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin ekolojik yaşam bilgisini paylaşma niyetiyle 2002 yılından itibaren gerçekleştirdiği Açık Radyo’daki Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam Programı, 1 Mayıs Emek, Dayanışma ve Bahar Bayramı’nda yayınlanan son programı ile dinleyicilerine şimdilik veda etti. Bize kapılarını açan Açık Radyo’ya, tüm konuklarımıza ve program destekçilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Nisan 2020 Yayın Programı:

Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Aslan Ünlübay’ın hazırlayıp sunduğu Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam Programı’nda geçtiğimiz ay, değerli konuklarımızın da katılımıyla, endüstriyel tarımın virüs salgınlarındaki rolü, pestisitlerin insan sağlığına zararları, dijital sadeleşme ve gıda güvencesi konuları tartışıldı.

Endüstriyel Üretim ve Virüs Salgınları

Ormanlık alanların yok edilerek madencilik, konut ve endüstriyel üretim yapmak adına yok edilmesi tehlikeli virüslerin ortaya çıkmasına yol açıyor. Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya endüstriyel tarım ve hayvancılığın yaşanılan virüs salgınlarındaki payını ve küresel ölçekte virüsler ile mücadele etmenin yollarını anlattı.

Pestisitlerin İnsan Sağlığına Zararları

Vahşi ve kontrolsüz ilaçlama, pestisitin gıdanın içine nüfuz etmesine neden oluyor. Devamlı olarak toprağa, havaya ve suya karışan pestisitler, doğada geri dönüşü olmayan zararlara yol açmanın yanı sıra üreticiler ve tüketicilerde kronik rahatsızlıklara neden oluyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nden Prof. Dr. Arzu Mirici, tarım zehirlerinin insan vücuduna girmesiyle organlarda yarattığı tahribatı ele alıyor.

Dijital Sadeleşme

Dijital ortamda attığımız her adım gezegen için bir ücrete tabidir. Özellikle koronavirüs salgını sürecinde gerçekleştirilen video konferanslar, online konserler ve e-ticaretin de yaygınlaşmasıyla internet kullanımında ciddi bir artış söz konusu. Buğday Derneği Bilişim Koordinatörü Mehmet Gürmen, dijital ayak izi verilerini paylaşarak, sadeleşmek için neler yapabileceğimize dair önerilerde bulundu.

Gıda Güvencesi

Sağlıklı gıda herkesin hakkı. 1996 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun düzenlediği Dünya Gıda Zirvesi, gıda güvencesini “bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri” olarak tanımlıyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Neslihan Şimşek “gıda güvencesi” kavramı çerçevesinde tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişim hakkını değerlendirdi.

Radyonuz Açık Olsun!

“Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam” program arşivine buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler: , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş