ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Türkiye 15 ayrı noktada iklim için ses verdi

Yayınlanma Tarihi: 10 Eylül 2018
Türkiye 15 ayrı noktada iklim için ses verdi

Küresel İklim Eylem Günü ilan edilen ve 95 ülkede 900’den fazla etkinliğin gerçekleştiği 8 Eylül’de, Türkiye’nin 15 farklı noktasında yerel yönetimler ve gönüllüler iklim değişikliğine dikkat çekmek için yan yana geldi.

İstanbul, İzmir, Bursa, Düzce, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Çanakkale, Balıkesir, Adana, Kırklareli’nde kent meydanları, parklar ve sahillerde bir araya gelen çok sayıda gönüllü, gün boyunca paneller ve forumlarda iklim değişikliği hakkında bilgilendirici konuşmalar ve tartışmalar yaptı.

Sağanak halinde yağan yağmur Kadıköy İklim Elçileri’nin düzenlediği Kadıköy Kalamış’ta düzenlenen etkinlik planlarını aksatsa da, Bisiklet Platformu gönüllüleri Kalamış Parkı’ndan başlayarak Kadıköy civarında iklim değişikliğine dikkat çekmek için 2 saatlik bir bisiklet turu yaptı. Devamında beden perküsyonu atölyesi, çocuklar için rüzgar gülü atölyesi ve iklim adaleti atölyesi gerçekleştirildi.

Kadıköy Belediye Başkanı’ndan Paris İklim Anlaşması Vurgusu

Kadıköy Kalamış Parkı’ndaki organizasyonun gerçekleşmesi için destek veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da etkinliğin sonunda bir konuşma yaptı. İklim değişikliğiyle bağlantılı sorunların çözümü için model ve yönetim anlayışını değiştirmemiz gerektiğini söyleyen Nuhoğlu, yerel yönetimlerin STKlar, meslek örgütleri ve bireylerle birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi. Nuhoğlu konuşmasını şöyle bitirdi: “Çevre ile ilgili sorunların bir ilçe ya da ülke ölçeğinde çözülme şansı yok. Ne kadar gayret edersek edelim, bunun evrensel ölçekte olmasını sağlamak zorundayız. Bir kirlilik yarattığınızda bu diğer ülkelerin havasını, suyunu etkiliyor. Bu nedenle bireysel anlamda, mahalle ölçeğinde yapılan eylemler dahi çok önemli. Paris İklim Zirvesi gibi evrensel ölçekteki anlaşmaların dünyaya yayılması gerekiyor. Biz de siyasetin görevinin bu olduğunu düşünüyoruz. Siyaset halkın ihtiyaçlarını, sorunlarını çözecek imkanları insanlara sunmak zorunda.”

Kalamış’ta gün, kıyıya botlarıyla yaklaşan gönüllülerin kayalıklara bağladıkları pankartı açmasıyla sona erdi. Karada bulunan gönüllülerin ‘İklim İçin Ses Ver’ pankartını denizde açılan “Yaşanabilir kentler, fosilsiz bir gelecek için İstanbul’dan haykırıyoruz!” pankartına sloganlarla yaklaştırmasının ardından Kadıköy’deki etkinlik sona erdi.

“Bu mücadelenin öncüsü yerel yönetimler olmalı”

İzmir Seferihisar’da, Belediye Başkanı Tunç Soyer, gönüllülerle birlikte sabahın erken saatlerinde semt sokaklarını temizledi. Etkinlik sonrası iklim değişikliği ile ilgili konuşma yapan Soyer, iklim mücadelesinin öncülüğünü yerel yönetimler üstlenmeli mesajı verdi ve “Bir hayalimiz var, Seferihisar’ın tükettiği enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek. Yani güneşten, rüzgardan hatta deniz dalgasından bu enerjiyi üretmek istiyoruz. Bu hayal imkansız değil, gerçekleşeceğini bildiğimiz bir hayal ve biz yavaş yavaş oraya doğru yol alıyoruz.” dedi. Bu konuda attıkları somut adımlardan biri olarak kurdukları güneş enerjisi kooperatifinden bahsetti.

Odunpazarı Belediye Başkanı: “Termik Santraller kurulmamalı”

Odunpazarı Belediyesi ve Odunpazarı Kent Konseyi, iklim değişikliğine ve Alpu’da yapılmak istenen kömürlü termik santrale dikkat çekmek için #İklimİçinSesVer bisiklet turu düzenledi.

Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, “Eskişehir’e yapılması istenen ve iklim değişikliklerine sebeplerin başını çeken kömürlü termik santrallerin şehrimize ve ülkemizin hiçbir yerine yapılmaması adına karşı olduğumuzu ve istemediğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz” dedi. Bisiklet turuna katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, “Buradaki amacımız çevreyi korumak. Eskişehir’de termik santral bu işi (iklim değişikliği) tetikleyecek unsurlardan en büyüğüdür. Termik santralin kurulmaması gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik değil. Yapılan tüm işler hukuka aykırı” dedi.

Buket Uzuner’den iklim hareketine destek

Antalya Kaş Merkez’de buluşan iklim hareketi gönüllüleri yazar Buket Uzuner’in de katılımıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada küresel iklim krizinin etkilerine vurgu yapılırken, “Bunun nedenlerinin başında tabii ki fosil yakıtlara bağımlılık, enerji kaynağı olarak fosil yakıtlarının öncelikli kullanılması var. Kömür, petrol gibi fosil yakıtları terk ederek güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek zorundayız” denildi. Uzuner, açıklamanın yanında Hava romanından “Dünyanın Nefesi Hava” metnini seslendirdi.

Balıkesir’de iklim için helva kavruldu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Kent Konseyi üyeleri tarafından iklim değişikliğine dikkat çekmek için helva kavrulup dağıtıldı. Bisiklet sürüşü ile temiz hava gerekliliğine, helva kavurarak insan kaynaklı kirlilikle dünyanın geri dönülmez şekilde zarar gördüğüne dikkat çekildi.

Ayvalık İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, Türkiye’nin ilk Slow Food Uluslararası Konsey üyesi, Fikir Sahibi Damaklar kurucusu Defne Koryürek’in konuk olarak katıldığı söyleşi ve forum düzenledi. Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, insan kaynaklı iklim değişikliğiyle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Karayelli, konuşmasında şöyle dedi: ”Türkiye’de ise 2018 yılı, ilk 7 aylık verilere göre, son 47 yılın en sıcak yılı olarak geçti. Sanayi Devrimi’nden bu yana gezegenimiz bir dereceden fazla ısındı. Atmosfere bıraktığımız karbonun, limit olan 350 ppm’i aşmasının karşılığı bir ısınma bu. Küresel bir krizle karşı karşıyayız, zira bu insan kaynaklı karbon salımı son iki yüzyılda hiç azalmadı, arttı ve artmakta. Kıtlık, kuraklıklar, savaşlar, seller ve yangınlar silsilesinin ilk dalgasını idrak ettiğimiz son on yıl, bizlere, bir sonraki on yılın nasıl bir hayatta kalma mücadelesiyle geçeceğinin göstergesi. Bu konuda bir şeyler yapabilecek son nesil de bizleriz.”

“İklim meselesi ikincil olamaz”

İstanbul’da Sarıyer 2. Kum Sanat Festivali kapsamında Kilyos sahilinde yapılan devasa bir güneş heykeli ile iklim krizini yenecek çözümlerin varlığına dikkat çekti. Birçok atölye ve etkinliğin yanında düzenlenen forumda konuşan Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra konuşmasında Fransa Çevre Bakanı’nın çağrı metninde yer alan “Gezegenin kurtarılmasını hâlâ birinci hedefi haline getirmemiş olan ve bunu zorunlu saymayan bir hükümetin artık tarafımızdan ciddiye alınmayacağını ilan ediyoruz. Siyasi – ve lobilerden uzak – seçenekler ve bu seçimlerin sonucunda potansiyel olarak halk nezdinde hiç de popüler olmayacak önlemler öneriyoruz. Bu bir ölüm kalım meselesi. Özü itibariyle, ikincil bir mesele olarak ele alınamaz.“ sözlerini hatırlattı.

Madra’dan sonra konuşan Açık Radyo Programcısı Doktor Ümit Şahin, “Yerel ve küresel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele bir bütündür. Kimi yerel ve merkezi yönetimlerin bir yandan farkındalık artırma çalışmaları yapıp iklim eylem planları yazarken bir yandan da yeşil alanları imara açması, betonlaşmayı artırması, İstanbul’un kuzey ormanlarını yok eden projelerde olduğu gibi doğal yeşil alanları veya Yedikule Bostanları gibi tarihi bostanları korumaması iklim değişikliğiyle mücadelede ciddi ve samimi olmadıklarını gösteriyor.” dedi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Temiz Hava Hakkı Platformu Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan, “İklim değişikliği sağlığı doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Doğrudan sağlık etkileri arasında sıcak dalgalarına bağlı ölümler, su ve gıdayla bulaşan enfeksiyon hastalıkları sayılabilir.  Dolaylı etkileri arasında tropikal iklim koşullarında görülen birçok hastalığın daha geniş coğrafyalarda görülmesi vektörle bulaşan hastalıkların sıklığında artışlar ve su kıtlığı, kuraklik gibi nedenlere bağlı beslenme yetersizlikleri bulunmaktadır. Iklim değişikliği sağlık etkileri öncelikli ve acildir.” diye konuştu.

Kastamonu Ilgaz Milli Parkı’nda bir araya gelen 100’e yakın TEMA Vakfı gönüllüsü pankartlarıyla Küresel İklim Günü’ne ve iklim krizine dikkat çekti.

Adana’da Abidin Dino Parkı’nda bir araya gelen ekolojistlerin etkinliği basın bildirisi ile başladı. Bir saat süren etkinlik gönüllülerinin bir araya gelerek oluşturduğu müzik ve niyet çemberi ile tamamlandı.

Antalya Alakır Vadisi’nde gerçekleşen etkinlilerde iklim değişikliğinin gıda kaynaklarını nasıl etkilediği üzerinde duruldu; Türkiye sebze ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılayan Antalya Kumluca’da, belediyenin bu konuda net çalışmalar yapması gerektiğinin altı çizildi.

Yeşil Artvin Derneği de gün içinde yaptığı açıklamada, derneğin 25 senedir doğa savunuculuğu yaparak iklim için ses verdiğinin altını çizdi. Açıklamada, daha geç olmadan ormansızlaşmanın engellenmesi ve iklim için harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Yeşil Artvin Derneği, “İklimi biraz olsun olumlu yöne değiştirmek için son noktaya gelmeden son hamleleri yapalım, ses verelim ses alalım, elbirliği ile son kavşağa gelmeden döndürelim bu katarı.” dedi.

Çanakkale’de İDA Derneği, Altınoluk’ta Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Bursa’da Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Akçakoca’da Dohaydan Derneği, Kırklareli’de Doğaya Dönüş Derneği de çeşitli etkinliklerle iklim değişikliğine karşı yerel yönetimlerin bir an harekete geçmesi için bir araya geldi, çeşitli konuşmalar, atölyeler ve müzik dinletileri gerçekleştirdi. Günün son mesajı Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nden geldi. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu kapsamında gerçekleşen dans gösterisi sırasında sahneden “Yaşanabilir kentler, fosilsiz bir gelecek için Eskişehir’den haykırıyoruz!” pankartı açıldı.

Etiketler: ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş