Üreticiden Tüketiciye Gıdaya Aracısız Erişim Gıda Toplulukları Üretici ve Türetici Röportajları Yayında
Akdeniz Agroekoloji Kervanı – Medcaravan Projesi süresince geliştirdiğimiz bilgi derleme metodolojisiyle, gıda topluluğu üyeleri ve üreticileriyle yaptığımız görüşme videoları yayınlandı.
Üreticiden tüketiciye gıdaya aracısız erişimi olanaklı kılan gıda toplulukları, mevcut gıda sistemine bir alternatif sunuyor.
Yerel ve zehirsiz gıda üretimini destekleyen gıda toplulukları, katılımcı ve aktif bir süreci mümkün kılarak tüketicilerin üretim süreçlerini izleyen ve gerektiğinde bu süreçlere ortak olan birer türetici olmasını sağlıyor.
Bu topluluklar sayesinde türeticiler ürünlerin kaynağından, alışveriş çantasına, oradan da sofraya gelene kadar geçirdiği her aşamanın sorumluluğunu üstleniyor.
Türkiye’de sayıları giderek artan gıda toplulukları ekolojik, adil, sağlıklı bir gıda sisteminin dönüşümü için çözüm olabilir.
AB tarafından Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen Akdeniz Agroekoloji Kervanı – Medcaravan Projesi süresince geliştirdiğimiz bilgi derleme metodolojisiyle, gıda topluluğu üyeleri ve üreticileriyle görüşmeler yaptık.
Originn Gıda Topluluğunda türetici olan Özge Acar ve Nazey Erdilek gıda topluluklarında türetici olmak ile ilgili soruları yanıtlıyor.
Gediz Ekoloji Topluluğunda üretici olan Emine Kumarı ve Yeliz Değirmenci ise gıda topluluklarında üretici olmak ile ilgili soruları yanıtlıyor.
Başak Çallıoğlu’nun hazırladığı videoları YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Videoların tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Projesi
Toprak kalitesinin giderek bozulması, yaklaşan kuraklık ve su kıtlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, sürdürülebilir ve adil üretim ve paylaşım yöntemlerinin acil bir biçimde yaygınlaşmasını gerektiriyor. Bu nedenle gıda üretiminde iyi örnekleri acilen öğrenmemiz ve paylaşmamız gerekiyor. Bir yandan insanlarla birlikte diğer canlıların sağlığı ve tabiatta bozulan yapıları onarmaya çalışırken, diğer yandan da küçük üreticiler ve aile çiftlikleri tarafından uygulanan sürdürülebilir ekolojik uygulamalara ortak olan, destekleyen türetici topluluk ve organizasyonlarının da yaygınlaşması bir zorunluluk.
Buğday Derneği’nin, AB tarafından Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen ve İtalya’dan DEAFAL (European Delegation for Family Farming in Asia, Africa and Latin America) liderliğinde ve URGENCI (Fransa), Zelena Tranzicija (Sırbistan), HSEP (Hırvatistan) ve FCiencias.ID (Portekiz) ortaklığında yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi, gıda üretiminden erişimine kadar her aşamada uygulanabilecek iyi örneklerin derlenerek paylaşılmasını; böylelikle agroekolojik uygulamaların yaygınlaşmasını amaçlıyor.
MedCaravan projesi ile hem agroekoloji alanında eğitim için bir metodoloji geliştirilmesi hem de yerelde ve kırsaldaki agroekoloji bilgisinin toplanması ve çiftçilere eski, kadim bilgilerini paylaşma fırsatı verecek bir platform yaratılması için çalışmalar yürütülüyor. Projede ayrıca, ihtiyaç duyan herkesin bu iyi uygulamalara erişiminin de kolaylaştırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında yapılan etkinlikler:
Proje ortakları toplantısı – 28-30 Mart 2022 – Belgrad
Webinar: Akdeniz’de TDT Çiftlikleri Nasıl Yönetiliyor? – 22 Şubat
Webinar: Toprak Verimliliği & Su Yönetimi – 22 Eylül 2022
Agroekolojiye Giriş Kampı – 23-25 Eylül 2022 – İzmir, Karaburun
Webinar: Akdeniz’de Agroekoloji Savunuculuğu – 13 Ekim 2022
Webinar: Gender and Agroecology – 7 Mart 2023
Webinar: Toplumsal Bir Hareket Olarak Agroekoloji – 10 Mayıs 2023
Webinar: Onarıcı Tarım – 24 Mayıs 2023
Agroekoloji Bilgisi Derleme Kampı – 19-20 Ağustos 2023 – Aydın, Kuşadası
MedCaravan Bilgilendirme Toplantısı – 24 Ağustos 2023 – İzmir, Bornova