Webinar: Gıda Toplulukları Kurmak – 4 Mayıs 2023
Buğday Derneği’nin Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi kapsamında, 4 Mayıs 2022 saat 19.00’da “Gıda Toplulukları Kurmak” başlıklı bir webinar düzenlenecek.
Agroekolojiye dayalı bir gıda sistemin başarılı olabilmesi ancak çiftçilerin yeterli satış ve gelire; tüketicilerin de sürdürülebilir ve sağlıklı gıdaya erişmesi ile mümkün olabilir.
Sistematik dönüşüm sadece karar vericilerin politikalar oluşturmasıyla gerçekleşmez. İnsanların ve doğanın ihtiyaçlarını gözeten, sürdürülebilir bir gıda sistemi için üreticilerin ve tüketicilerin birlikte mücadele etmesi gerekir. Bireysel tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi ve üretici ve tüketicilerin karşılıklı fayda için birlikte çalıştıkları dayanışma ekonomisi sistemlerinin oluşturulması, gıda sistemini iyileştirecek çözümlerin önemli birer parçasıdır.
Gıda sistemlerinin dönüşümünü destekleyen gıda topluluklarına dair Akdeniz’deki iyi uygulamaları ele alacağımız “Gıda Toplulukları Kurmak” webinarı, 4 Mayıs Perşembe günü, saat 19.00’da çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
Agroekolojiyi teşvik etmek amacıyla çiftçiler ve tüketiciler arasında nasıl bağlar kurulabileceğini Türkiye, Tunus ve Sırbistan’dan üç farklı örnek ile sunacağımız webinar hem üreticiler hem de tüketicilerin katılımına açık ve ücretsizdir.
Zoom platformu üzerinden düzenlenecek webinarın dili İngilizce olup Türkçe simultane çeviri sağlanacaktır.
Konuşmacılar:
- Ceyhan Temürcü – Türkiye (Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği / Tahtacıörencik Köyü Doğal Yaşam Kolektifi)
- Mohamed Ben Hassen – Tunus (Tunus Permakültür Derneği / Sivil Gıda Ağı)
- Ana Nešič – Sırbistan (Küçük Gıda Üreticileri Platformu)
Webinara bit.ly/442Vcz0 bağlantısından veya aşağıdaki butondan ücretsiz kayıt oluşturabilirsiniz.
Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Projesi
Toprak kalitesinin giderek bozulması, yaklaşan kuraklık ve su kıtlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, sürdürülebilir ve adil üretim ve paylaşım yöntemlerinin acil bir biçimde yaygınlaşmasını gerektiriyor. Bu nedenle gıda üretiminde iyi örnekleri acilen öğrenmemiz ve paylaşmamız gerekiyor. Bir yandan insanlarla birlikte diğer canlıların sağlığı ve tabiatta bozulan yapıları onarmaya çalışırken, diğer yandan da küçük üreticiler ve aile çiftlikleri tarafından uygulanan sürdürülebilir ekolojik uygulamalara ortak olan, destekleyen türetici topluluk ve organizasyonlarının da yaygınlaşması bir zorunluluk.
Buğday Derneği’nin, AB tarafından Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen ve İtalya’dan DEAFAL (European Delegation for Family Farming in Asia, Africa and Latin America) liderliğinde ve URGENCI (Fransa), Zelena Tranzicija (Sırbistan), HSEP (Hırvatistan) ve FCiencias.ID (Portekiz) ortaklığında yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi, gıda üretiminden erişimine kadar her aşamada uygulanabilecek iyi örneklerin derlenerek paylaşılmasını; böylelikle agroekolojik uygulamaların yaygınlaşmasını amaçlıyor.
MedCaravan projesi ile, hem agroekoloji alanında eğitim için bir metodoloji geliştirilmesi hem de yerelde ve kırsaldaki agroekoloji bilgisinin toplanması ve çiftçilere eski, kadim bilgilerini paylaşma fırsatı verecek bir platform yaratılması için çalışmalar yürütülüyor. Projede ayrıca, ihtiyaç duyan herkesin bu iyi uygulamalara erişiminin de kolaylaştırılması hedefleniyor.