WWOOF ağının uluslararası toplantısına katıldık
WWOOF hareketinin uluslararası toplantısı 14-18 Eylül tarihleri arasında Kanada’da, Terra Perma’da gerçekleşti. Buğday Derneği temsilcimiz Berkay Atik’in katıldığı toplantıda, 20 farklı ülkeden bir araya gelen gruplar, 4 gün boyunca WWOOF sisteminin iyileştirilmesi üzerine çalıştı.
Buğday Derneği’nin TaTuTa programıyla 20 yıldır Türkiye ayağını yürüttüğü WWOOF hareketinin uluslararası toplantısı 14-18 Eylül tarihleri arasında Kanada’da, Montreal yakınlarındaki WWOOF ev sahiplerinden Terra Perma’da gerçekleşti. 20 farklı WWOOF grubunun hazır bulunduğu toplantıya Buğday Derneği ve TaTuTa/WWOOF Türkiye’yi temsilen WWOOF Federasyonu yönetim kurulu üyelerinden Ahmet Berkay Atik katıldı.
Toplantıda ev sahibi başvuru kriterleri, WWOOF misyonu gibi kavramsal konular ve değerlendirme sisteminin iyileştirilmesi, uluslararası üyelik imkanı gibi teknik konular da dahil olmak üzere bir dizi konu üzerinde tartışmalar yapıldı.
WWOOF Türkiye/TaTuTa nedir?
Worldwide Opportunities on Organic Farms, Türkiye (WWOOF Türkiye), ziyaretçileri doğa dostu çiftçilerle buluşturmak, bilgi takasını teşvik etmek ve ekolojik tarım uygulamaları konusunda bilinçli küresel bir topluluk oluşturmak için çabalayan dünya çapında bir hareketin parçası.
1971 yılında İngiltere’de kuruldu ve dünyanın ilk eğitsel ve kültürel değişim programlarından biridir. Bugün WWOOF dünya çapında 130’dan fazla ülkede 12 binden fazla ev sahibi çiftlik ve 100 binin üzerinde gönüllüyle devam ediyor. WWOOF Türkiye ise TaTuTa (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası) adıyla 2004 yılında Buğday Derneği tarafından kuruluyor.
Ziyaretçiler, yani “gönüllüler”, günün en az yarısını ev sahibi çiftlik veya yerleşimlerden birinde yardım ederek geçirirken ekolojik yaşam ve sürdürülebilir tarım hakkında bilgi ediniyor, konaklama ve yemek ihtiyaçları karşılanıyor. Tüm bunlar ev sahibi ve gönüllü arasında para alışverişi olmadan gerçekleşiyor.
Gönüllüler, WWOOF Türkiye web sayfasından kayıt oluşturarak kendi ilgi alanlarına, beslenme tercihine, çocukla ve/veya evcil hayvanla ziyarete; çiftliğin faaliyet ve iş takvimine, üretim yöntemine, konaklama tipine ve tercih edilen ziyaret süresine göre profilleri inceleyip başvuruda bulunabiliyorlar. Program, tecrübesi ne olursa olsun, 18 yaş ve üzeri herkesin katılımına açık.