Zehirsiz Kampanya 150 bin imzaya ulaştı
Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın çalışmaları kamuoyunda ve karar vericiler nezdinde karşılık bulmaya devam ediyor. Zehirsiz Kampanya ile insan ve çevre sağlığına zarar veren tarım zehirlerinin yasaklanması için yapılan çağrıya 150 bini aşkın kişi destek verdi.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı tarafından 23 Kasım 2019’da başlatılan Zehirsiz Kampanya‘ya destek giderek büyüyor. 100’ün üzerinde kurum ve inisiyatifinin yer aldığı Sivil Toplum Ağı, kampanya süresince pestisitlerin olumsuz etkileri ve pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmak amacıyla önemli çalışmalar yürüttü.
Kampanya talepleri, yaşamı savunan yüz binlerce insanın desteği sayesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Bakanlık gündemine taşındı. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında toplam 25 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına, 7 etken maddesinin ise kullanımının kısıtlanmasına karar verdi.
Soframız 25 zehirden kurtuldu, şimdi sıra diğer pestisitlerde!
Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, koronavirüs nedeniyle sağlıkla ilgili kaygıların arttığı ve sağlıklı gıdanın öneminin her zamankinden daha çok hissedildiği bu kritik dönemde, Türkiye’de pestisit kullanımına son verilmesi; zehirsiz yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve desteklenmesi için vakit kaybetmeden gereken adımların atılmasını istiyor. Bunun için de herkesi Zehirsiz Kampanya’ya destek olmaya çağırıyor.
Zehirsiz Kampanya, şu taleplerle devam ediyor:
- Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 9 etken madde (ethoprophos, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion) öncelikle ve acilen yasaklansın.
- Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli adımlar atılsın; doğa dostu tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle tarım yapan küçük üreticiler desteklensin; üreticileri doğa dostu, zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edecek politikalar uygulansın.
- Türkiye’de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlansın.
Kapak Fotoğrafı: Ayşe Nur Ayan